Var med och skriv om historien – nu ska kvinnorna äntligen ta plats!

Hur ska du uppmärksamma internationella kvinnodagen med dina elever? Det finns naturligtvis lika många sätt som lärare. Här är ett förslag, som faktiskt leder till att historieskrivningen rent konkret förändras!

Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, arrangerar Livrustkammaren skrivstugan Art+Feminism. Det är sprunget ur ett globalt initiativ där frivilliga sedan 2014 anordnat nära 300 Wikipediaskrivstugor världen över. Alla med samma vilja att förbättra representationen bland Wikipediaskribenter och att inkludera bortglömda personer i vår gemensamma historia. Sedan starten har tusentals artiklar om kvinnor i historien skrivits.

Men fortfarande saknas idag artiklar om många anmärkningsvärda och kända kvinnor i historien och konsten. Majoriteten av de som skriver på Wikipedia är män.

– Det känns både roligt och bra att vi anordnar skrivstugan Art+Feminism. Det är viktigt för oss att all den kunskap som produceras här på museet, också blir tillgänglig för alla! Wikipedia är ett uppslagsverk där alla kan bidra, och eftersom den här snedfördelningen är tydlig, anser vi att det vårt och allas ansvar att försöka förändra det och överlag förbättra informationen på Wikipedia, säger Linnéa Karlberg, digital samordnare på Livrustkammaren.

Skrivstugan äger rum onsdagen den 8 mars i Livrustkammarens stensal, på Slottsbacken 3. Drop-in kl 12-20. Uppmaningen är att skriva om en person som man tycker saknas i historieskrivningen på Wikipedia.

Wikipedianer och personal från Livrustkammaren finns på plats för instruktioner och hjälp. Alla som vill ska ta med sig egen dator och relevant referenslitteratur. Detta är också ett tillfälle att öva källkritik i praktiken.

Detaljerad information och förslag på ämnen samt övrig information: https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Skrivstuga/ArtAndFeminism_2017