Hur hamnade jag här?

Jag sitter i mina elevers klassrum och en fråga poppar upp i mitt huvud: Hur hamnade jag här, som chefredaktör på Horisonten? Tyvärr har jag inget vettigt svar på frågan. Det enda jag vet är att skolans vägar äro, stundtals, märkliga.

Nu kanske du undrar vem ”jag” är. Jag heter Anders Enström, och jag arbetar på Östra grundskolan i Skogås (Huddinge Kommun) som lärare i matematik, naturvetenskap och teknik. Jag har under fyra års tid rest runt till många skolor och föreläst om digitala verktyg i undervisningen.

Jag kommer fortsätta att föreläsa och hålla workshops om digitala hjälpmedel. Men även undervisning kommer vara en stor del av mitt liv. Jag tycker det är viktigt att ha en fot kvar i verksamheten. Därför kommer jag att fortsätta undervisa de klasser jag idag undervisar.

Visst har svensk skola många utvecklingspunkter. Bland annat släpptes de nya kursplanerna för någon vecka sen. Programmering står onekligen i fokus nu. Jag har läst många artiklar som har ondgjort sig över all fortbildning som lärarna ska behöva gå. Jag tänker precis tvärtom. Fortbildning är kul. Och viktigt! Fort- och utbildning är en av grundpelarna i alla människors utveckling. Programmering kommer att vara en stor del våra nuvarande elevers framtid. Därför gäller det att vi omfamnar ändringarna i kursplanerna, och ser de som möjligheter och inte som problem. Och tänk på allt som styrs av programmering; busskort, trafikljus och din smartphone är bara tre exempel på detta.

Går utvecklingen i svensk skola för långsamt?

Jag svarar, utan tvekan, ”ja” på den frågan. Därför är de nya riktlinjerna ett steg i rätt riktning. Nu kavlar vi upp ärmarna och visar att vi KAN!

Om ett par veckor kommer det finnas en spännande artikel att läsa om E-sport och dataspel. Dessutom utlovar jag spännande artiklar som är författade av verksamma lärare, som vill lyfta positiva saker i svensk skola. Jag tycker själv att jag håller på att samla ihop ett grymt stall av lärare som vill berätta sin historia om lärandets underbara vägar. Stay tuned!

Jag kommer, självklart, fortsätta skriva texter, som förhoppningsvis utmanar tänkandet och skapar debatt i skolsverige. Texten om en läxfri skola (som du hittar här) är fortfarande Horisontens mest lästa, men jag hoppas att det rekordet raderas ur historieböckerna under våren. 

Min tanke är att göra Horisonten till en plattform för både elever och vuxna. Känner du elever som vill publicera sina texter på Horisonten, hör av er! Jag har ett par idéer till, som jag återkommer till. Mitt råd är; läs Horisonten och följ våra kanaler i sociala medier. Det här blir kul, jag lovar! 

Har du en idé, ett uppslag eller ett event som du önskar att Horisonten bevakar, hör av dig till mig på: anders.enstrom@horisonten.io

Avslutningsvis vill jag tacka Annica för hennes arbete med att skapa ett magasin som handlar om skola. Lycka till Annica, med dina framtida projekt!