Svart bälte i autentisk språkundervisning

Jag småspringer över den rofyllda skolgården som ligger täckt av iskristaller, kylan biter tag i huden även om solen lyser högt över mitt huvud på en klarblå himmel. Landsbygdens lugn gör att jag hinner njuta av friska andetag på väg mot entrén. Därinne väntar ett par klasser på något mycket spännande. De är på väg att dricka te med biträdande informationschef vid Finlands riksdag. Han är för närvande på plats i finska riksdagen och är redo för ett samtal med de svenska eleverna från byn Jonslund i västergötland… Förra veckan fick eleverna en stund på Island, kommande vecka bär det av till Japan…

Genom de fönsterklädda innerväggarna i skolan får jag syn på en leende och glatt gestikulerande Emma Nääs, lärare och inspiratör samt något av en mästare på att lyckas med både internationaliserings- och digitaliseringsuppdraget i sin språkundervisning. Emmas klasser får genom hennes internationella nätverk resa världen över via Skype och tala engelska – på riktigt, med riktiga människor. Eleverna förbereder frågor på engelska som berör både stort och smått i vardagen, ofta handlar frågorna om kulturella yttringar, vardagliga rutiner, intressen och geografiska förhållanden. Det stora i detta är inte bara att engelskan som talas blir autentisk utan det faktiska mötet med människor som lever sina liv i helt andra sammanhang, än det vi tar för givet här hemma.

– Detta öppnar upp världen för eleverna. Engelska är ett världsspråk och det ger oss möjlighet att förstå och bli förstådda i tal och skrift. Eleverna har pratat med människor från många olika delar av världen.  I Global English söker vi hela tiden en mottagare till det eleverna producerat, en mottagare utanför klassrummet som ger respons och interagerar. Detta har skapat ett motiverande och inkluderande lärklimat. Det blir som eleverna säger ”engelska på riktigt”. Världen har oändliga möjligheter och med Global English så har de fått vänner över hela världen. De lär sig om andra kulturer och fått en säkerhet i att kommunicera på engelska samtidigt som sociala färdigheter utvecklas.

För Emma är nätverk och nätverkande viktigt och gärna av internationellt slag.

– Det ger oss möjlighet att utvecklas som människor och inspireras till att våga sådant i livet som inte är självklart i den miljö vi kommer ifrån. Jag brukar säga att en vän i varje land gör att det inte blir krig, skrattar Emma och hennes omåttliga entusiasm smittar av sig. Det som är så oerhört roligt med Global English och det vi utvecklat i dess fotspår är att eleverna verkligen ser värdet i att uppleva andra kulturer och skaffa sig nya vänner. Rädslorna för det som är annorlunda byts helt enkelt ut mot nyfikenhet och vilja att veta mer och förstå. Det har också blivit helt naturligt för dem att kommunicera med hjälp av engelskan samt att självständigt använda digitala verktyg för att nå ett syfte med ett samtal de planerar exempelvis. Det underbara är att samtalen fortsätter utanför klassrummet och undervisningen, erfarenheter byts och nya vanor skapas. Vi har fått en del internationella besök på skolan och eleverna har varit mycket fina värdar och värdinnor som passat på att fortsätta samtalen även efter besöken. Det känns naturligtvis extra roligt fortsätter Emma.

Så är dagens skypesession med Finland riggad och i väntan på att den ska ta fart, sitter eleverna i klassrumssoffan och vi diskuterar intressen, passioner och framtidsdrömmar. De är pratsamma och idérika och allteftersom jag fått lyssna till våra framtida fotbolls- och hockeyproffs samt musikaliska talanger pratar vi om möten. Någon kläcker idén om att skypa med mina barn – det vore ju kul att höra hur det är att gå i skolan i stan, och vi kan ju berätta hur det är på landet… Här är beviset på att Emma verkligen lyckats implementera både verktyg och nytta i elevernas vardag. Nu kommer förslagen från dem! De vill upptäcka mer av världen, lära sig om andra och knyta nya kontakter för egen del! Så fantastiskt häftigt! Förutom att skypa gör de filmer om vad de äter till frukost exempelvis, de mailas sedan till kontakten i Japan som så småningom gör en film om japanska frukostvanor. Utifrån detta finns en uppsjö av vanor och traditioner att diskutera och utforska vidare menar Emma.

Klockan har hunnit bli 11 och vi ringer upp Rainer som tålmodigt väntar på eleverna i Jonslund och deras frågor. I samtalets inledning är det mycket av en riksdagsman eleverna möter. Han berättar formellt om sitt uppdrag på frågan om arbete, ganska snabbt händer något i samtalet med barnen och det formella övergår till ett relationsskapande. Frågor om favoritdjur, sportintresse och familj haglar ledigt (på engelska) och Rainer ställer en och en annan motfråga. Det som startade utifrån försiktighetens rand bland eleverna övergår i ett genuint intresse för finland, maten, kulturen och så klart vädret. Eleverna ställer varsin fråga och arbetar sig igenom arket av de frågor var och en förberett, ledigare och lediga, mer och mer manusfria i  sitt tilltal.

Det som fascinerar mig som betraktare är Emmas lugn, hon arbetar med endast en dator och en projektor, hon låter eleverna styra samtalet relativt självständigt. Hon coachar och backar upp om behov finns, men det mesta sköter eleverna själva. Hon skyndar inte utan låter samtalet ta tid. Och det är fascinerande att se hur dessa 10- och 11-åringar växer i mötet med Rainer vars härliga och humoristiska personlighet snabbt lyser igenom riksdagskostymen. Mot slutet av den dryga timma har han hunnit svara på frågor om hur det kommer sig att han talar både svenska och finska förutom engelska, vad han gillar bäst med Sverige och om han är kompis med presidenten.

Det möte som uppstått mellan den, i det här fallet, finske riksdagsmannen, och de svenska eleverna i den lilla byn Jonslund har skapat minnen för livet, nya drömmar hos barnen och tankar för vidare yrkesutveckling. Att låta ett samtal ta tid och hitta sin naturliga gång lägger grunden till ett gott möte. Ett möte som inspirerar till att vilja veta mer, utveckla relationer och vem vet, kanske en dag äta lunch IRL med Rainer Hindsberg, Deputi Head of Information at Parliament of Finland…

-Det som gör att alla vi som ingår i Emmas nätverk gärna tar oss tid till att skypa med eleverna är Emmas entusiasm och glädje avslutar Rainer. Hon är verkligen en fantastisk lärare, det märks på eleverna, deras mod och fokus på uppgiften är fascinerande. Det är oerhört inspirerande att få ta del av detta och det gör att jag vill ut och prata med fler människor i samhället avslutar Rainer med värme i rösten.